dieta pudełkowa


W ciągu ostatnich lat bardzo zwiększyła się wiedza społeczeństwa odnośnie zdrowego żywienia, pochodzenia żywności oraz innych, niż tradycyjne, sposobów odżywiania się. Szereg diet opiera się na ograniczaniu produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym dieta wegetariańska wyłączająca mięso, ryby i owoce morza, czy dieta semiwegetariańska ograniczająca spożycie mięsa czerwonego (wieprzowiny i wołowiny), a dopuszczająca mięso białe (drób i ryby) oraz jaja, miód i mleko wraz z jego przetworami. Najbardziej rygorystyczna spośród nich jest dieta wegańska. Weganizm, w ogromnej ilości przypadków, nie jest tylko dietą, a definiuje go się jako sposób życia, który próbuje eliminować wszelkie formy wykorzystywania i okrucieństwa wobec zwierząt, zarówno w odniesieniu do jedzenia, odzieży, jak i do jakichkolwiek innych celów. Z tych powodów dieta wegańska jest pozbawiona wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa, jajek, miodu i nabiału. Ludzie decydują się na dietę wegańską z różnych powodów. Zwykle obejmują one kwestie etyczne i środowiskowe, ale mogą dodatkowo wynikać z chęci poprawy stanu zdrowia. Jest to kuracja łatwa do stosowania i zapewnia wszelkie korzyści zdrowotne. Poprawa działania organizmu na diecie wegańskiej jest udowodniona badaniami i wykazuje, że stosowanie długotrwałe diety opartej wyłącznie na artykułach pochodzenia roślinnego powoduje obniżenie ryzyka rozwoju lub śmierci z powodu raka aż o 15%, zmniejszenia objawów reumatoidalnego zapalenia stawów, zmniejszenia ryzyka zapadnięcia na niewydolność nerek, a także do ograniczeniu ryzyka zachorowania na chorobę Alzheimera. Jednakże, tak jak w przypadku każdej kuracji, korzyści pojawiają się jedynie wtedy, gdy jest się wytrwałym, i opiera się dietę na pokarmach bogatych w składniki odżywcze, a nie na artykułach wysokoprzetworzonych.