dieta dr dąbrowskiej


W ciągu ostatnich lat znacznie zwiększyła się wiedza społeczeństwa w odniesieniu do zdrowego odżywiania, pochodzenia żywności oraz innych, niż tradycyjne, sposobów żywienia się. Duża ilość diet opiera się na zmniejszaniu spożycia produktów odzwierzęcych, w tym dieta wegetariańska odrzucająca mięso, ryby i owoce morza, czy dieta semiwegetariańska ograniczająca spożycie mięsa czerwonego (wieprzowiny i wołowiny), a przyzwalająca na mięso białe (drób i ryby) oraz jaja, miód i mleko wraz z jego przetworami. Najbardziej surowa spośród nich jest dieta wegańska. Weganizm, w ogromnej ilości przypadków, nie jest wyłącznie dietą, a definiuje go się jako sposób na życie, który próbuje usuwać wszelkie formy wykorzystywania i okrucieństwa wobec zwierząt, zarówno w odniesieniu do pożywienia, odzieży, jak i do jakichkolwiek innych celów. Z tych powodów dieta wegańska jest ogołocona ze wszystkich produktów odzwierzęcych, w tym mięsa, jajek, miodu i nabiału. Ludzie decydują się na dietę wegańską z różnych powodów. Zazwyczaj obejmują one dylematy etyczne i środowiskowe, ale mogą również wynikać z chęci poprawy stanu zdrowia. Jest to kuracja łatwa do przeprowadzenia i zapewnia różne korzyści zdrowotne. Poprawa działania organizmu na diecie wegańskiej jest potwierdzona badaniami i wykazuje, że stosowanie długotrwałe diety opartej jedynie na artykułach pochodzenia roślinnego prowadzi do obniżenia ryzyka rozwoju lub śmierci z powodu raka nawet o 15%, ograniczenia objawów zapalenia stawów, zmniejszenia ryzyka zapadnięcia na niewydolność nerek, a także do ograniczeniu ryzyka zachorowania na chorobę Alzheimera. Jednakże, tak jak w przypadku każdej diety, korzyści pojawiają się tylko wtedy, gdy jest się wytrwałym, i opiera się dietę na pokarmach bogatych w składniki odżywcze, a nie na pokarmach wysokoprzetworzonych.