catering dietetyczny


W ciągu ostatnich lat bardzo zwiększyła się świadomość społeczeństwa odnośnie zdrowego odżywiania, pochodzenia żywności oraz innych, niż tradycyjne, sposobów żywienia się. Duża ilość diet opiera się na ograniczaniu produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym dieta wegetariańska wykluczająca mięso, ryby i owoce morza, czy dieta semiwegetariańska redukująca spożycie mięsa czerwonego (wieprzowiny i wołowiny), a dopuszczająca mięso białe (drób i ryby) oraz jaja, miód i mleko wraz z jego przetworami. Najbardziej rygorystyczna spośród nich jest dieta wegańska. Weganizm, w ogromnej ilości przypadków, nie jest wyłącznie dietą, a definiuje go się jako tryb życia, który próbuje usuwać wszelkie formy wykorzystywania i okrucieństwa wobec zwierząt, zarówno w odniesieniu do żywności, odzieży, jak i do jakichkolwiek innych celów. Z tych powodów dieta wegańska jest ogołocona ze wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa, jajek, miodu i nabiału. Ludzie decydują się na dietę wegańską z różnych powodów. Zazwyczaj obejmują one dylematy etyczne i środowiskowe, ale mogą dodatkowo wynikać z chęci polepszenia stanu zdrowia. Jest to dieta łatwa do przeprowadzenia i zapewnia wszelkie korzyści zdrowotne. Poprawa funkcjonowania organizmu na diecie wegańskiej jest potwierdzona badaniami i wykazuje, że stosowanie długoterminowe diety opartej jedynie na artykułach pochodzenia roślinnego prowadzi do obniżenia ryzyka rozwoju lub śmierci z powodu raka nawet o 15%, ograniczenia objawów RZS, zmniejszenia ryzyka zapadnięcia na niewydolność nerek, a także do ograniczeniu ryzyka zachorowania na chorobę Alzheimera. Jednakże, tak jak w przypadku każdej kuracji, korzyści pojawiają się tylko wtedy, gdy jest się konsekwentnym, i opiera się dietę na daniach bogatych w składniki odżywcze, a nie na produktach wysokoprzetworzonych.